Препоруке за специјалистичке студије

   ЗАШТО СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА ИЗ ЗДРАВСТВЕНЕ НЕГЕ У ИНТЕНЗИВНОЈ МЕДИЦИНИ?

  Зато, што се интензивна медицина сматра најтежом граном медицине уопште, али истовремено и „краљицом“ медицине. Најкраће речено, то је рад са најтежим пацијентима у одељењу интензивне терапије (тзв. „шок соба“). То су тешко оболеле и повређене особе којима је живот угрожен! Зато се од медицинских техничара захтева висока стручност, ефикасност и кооперативност, како би се кроз тимски рад, испунили сви предуслови интензивне неге и лечења са циљема да болесник преживи ту тешку ситуацију.

   Зато што у току ове специјализације стичете знања и вештине са којима сте у стању да спашавате људске животе, а са тим знањима и вештинама оспособљени сте да радите на било ком болничком одељењу, било коју медицинску област. Медицинска сестра специјалиста интензивне медицине, зна да препозна респираторни и срчани застој и реанимира, клинички и путем монитора прати стање свести, температуру, дисање, циркулацију (пулс, ЕКГ, поремећаје срчаног ритма, централни венски притисак и слично), уме да пласира периферне венске каниле, даје инфузије течности и лекова, пласира назогастричну сонду и уринарни катетер, прати сатну диурезу, дренове и још много тога, уз уобичајене активности око неге болесника, исхране и одржавање хигијене.

  Зато што медицинска сестра специјалиста интензивне медицине, својим радом, знањем и вештинама, стиче углед у радној средини и представља кандидата за лидерску позицију у одељењу, клиници или болници.U Европи, поготово у САД, Канади и Аустралији, препознате вредности ових медицинских кадрова. Основана су струковна удружења као што су „European Federation of Critical Care Nursing Associations“, „American Association of Critical care Nurses“, „Canadian Association for Critical Care Nurses“, „Critical Care Registered Nurse“, кроз која се медицинске сестре специјалисти интензивне медицине, организују, сертификују, стручно усавршавају и остварују значајне бенефите.

  Затошто је интензивна медицина најмлађа медицинска област, која се шири и развија и чији значај је данас већ доказан али ће тек будућност показати перспективе и правце њеног развоја.

  Руководиоц предмета Здравствена нега у интензивној медицини

  професор Предраг Ромић, dr sci med
  Председник Удружења анестезиолога и интензивиста Србије

  E mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   


  Александар Илић

  "Када сам уписао специјалистичке студије, нисам знао шта да очекујем....Почела су предавања и вежбе и полако сам се уходао у програм наставе. Јако сам задовољан програмом, мислим да има све што је потребно, вежбе су занимљиве, предавања су јако квалитетна. Доста сам научио, и доста ћу учити. Што се тиче распореда наставе, такође сам јако задовољан, јер успевам посао и студирање да уклопим. Некада уме да буде мало напорније када имам целог дана вежбе, али ништа то није тако страшно. Сви професори и предавачи су пре свега јако добри људи, такође јако добри и квалитетни предавачи. Са моје стране могу само да похвалим, и додам да ми је задовољство што сам у овом студијском програму!.

  Још једном све похвале."

   


  Невена Вучићевић

  "Свако ко воли свој посао има жељу да у њему пружи свој максимум. Да би се пружио максимум потребно је адекватно стручно усавршавање. Што се тиче професије медицинских сестара-техничара, те могућности су врло мале. Сада се то драстично мења. Сада Висока медицинска школа "Милутин Миланковић" пружа медицинским сестрама-техничарима који раде на најзахтевнијим местима, а то су све јединице интензивне неге, да се адекватно усаврше за свој стручни рад. Они су специјализацијом из интензивне здравствене неге омогућили студентима да се едукују у најбољој установи у Србији, а то је Војномедицинска академија. Рад на овим специјалистичким студијима прихватили су најбољи стручњаци Војномедицинске академије, који несебично преносе своје знање студентима. Овде су студенти имали прилике да виде најсавременије процедуре и опрему.

  Као један од студената, који су имали срећу да буду прва генерација на овим специјалистичким студијама, морам да изразим своје велико задовољство. Прво што ми је част да студирам са једном изузетном групом студената која ми само дају мотивацију да радим на себи и свом знању. Друго, што је група професора изузетно стручна и савесна у свом раду. Почевши од теоријске наставе која је свеобухватна, концизна и у исто време интересантна. Сва настава, и стручна и практична, се одржава у пријатном амбијенту и пријатној атмосфери уз стимулацију студената да у настави активно учествују. Критеријуми јесу високи, али то иде искључиво нама у прилог.

  Као неко ко је запослен у Војномедицинској академији јако сам срећна и задовољна што имам прилику да се стручно усавршавам и да видим да установа у којој радим има овако широке могућности."

  Контакт

  Висока медицинска школа струковних студија
  "Милутин Миланковић" Београд

  Црнотравска 27
  11000 Београд

  Тел: +381 11 3530-600
  Факс : +381 11 3530-642

  Пратите нас

  Где смо?

  © 2021 ВМШСС "Милутин Миланковић". Сва права задржана.