Вебинар - Визија модерне медицинске сестре

  Поводом Међународног дана сестринства, 12. маја 2021. године реализован је вебинар на тему ,,Визија модерне медицинске сестре - професионалност и саосећање" у организацији Медицинског универзитета у Пловдиву (Бугарска) – Факултета за јавно здравље, Одељења за здравствену негу. (програм вебинара)

  Вебинару је, испред Високе медицинске школе струковних студија “Милутин Миланковић”, присуствовала мр Лидија Миленовић, предавач.

  Након отварања вебинара и поздравних речи руководства Медицинског универзитета у Пловдиву и Факултета за јавно здравлје, приступило се радном делу вебинара у оквиру којег су обрађене следеће теме: Актуелни проблеми сестринства у Бугарској; Студија неге клиничке праксе Универзитета Францисцо де Виториа; Милосрђе и хуманост у здравственој заштити; Непроцењив допринос Флоренс Нигхтингел савременој нези; Појава и развој реанимационе неге; Достигнућа неге у XX-XXИ веку – професионални развој и креативност; Визија медицинске сестре у Бугарској; Добротворност модела три крунисане добротворне сестре у Европи; Визија медицинске сестре у иностранству; Аутономија и одговорност; Будућност медицинских сестара у Европи; Медицинска сестра – од антике до данас; Акценти за побољшање сестринске неге.

  Кроз дискусију је, поред осврта на развој, тежину и комплексност сестринске професије, проблема попут недовољног броја медицинских сестара у пракси, исказана и потреба и неопходност укључивања медицинских сестара у процес континуиране едукације, усвајања стандарда и сестринских процедура, унапређења процеса здравствене неге, сестринске документације, те примена свега наведеног у пракси. Такође, наглашен је и значај унапређења и интензивирања истраживачког приступа у области здравствене неге, али и значај примењивости истраживачких налаза у свакодневном раду, што би требало да представља основу развоја сестринства у будућности и уздизања сестринске професије на виши ниво.

  Контакт

  Висока медицинска школа струковних студија
  "Милутин Миланковић" Београд

  Црнотравска 27
  11000 Београд

  Тел: +381 11 3530-600
  Факс : +381 11 3530-642

  Пратите нас

  Где смо?

  © 2021 ВМШСС "Милутин Миланковић". Сва права задржана.